Trening av field spaniel

Tenk igjennom HVA du vil trene på

Etter min erfaring er field spaniels lettlærte og lærevillinge. Det er en rase med mye humør og energi.  Derfor får du helt gratis fart i sammen med en field spaniel, så sant at treningen er lagt opp slik at både du og hunden trives.
For å få best mulig ut av treningen bør en tenke igjennom HVA en vil trene på og HVORDAN. En field spaniel liker ikke å måtte gjenta samme øvelse mye. Derfor bør en tenke igjennom hvordan en skal oppnå best resultat med en gang. Blir det for mange terpinger, så setter den seg bare ned og ser på deg: dette kan du gjøre SELV!!!
En kommer langt med godbit som belønning, men ønsker du det lille ekstra bør du ha en leke som belønning. Jeg synes også at leken mellom meg og hunden binder oss tettere sammen.
Velg en leke som du ønsker å bruke og lek med denne i små omganger helt fra du får valpen. Det er du som bestemmer når lekingen stopper og det skal den gjøre når den er på topp. Jeg liker best gummiball/kong med tau i. Leken må tåle å bli tygget på uten at den går i stykker.


Molly og Flashie deler leken

Flashie og trening

Flashie var av den super energiske typen. Det var derfor helt naturlig å trene han med klikker. Da fikk jeg "fange han" i rette øyeblikk. Han er derfor ikke så vant til å bli korrigert med hender til riktig posisjon.  Mine hunder starter alltid å lære seg apport. Sitt osv. kommer i andre rekke for meg.. Kan hunden apport så har du fantastisk mye morsomt å gjøre. Jeg kommer ikke til å beskrive hvordan de forskjellige øvelsene trenes, for det finnes utallige gode bøker om det. Men jeg må bare si Apport skal IKKE læres inn med tvang!!
I innlæring bruker jeg gjerne ballen som belønning hvis det ikke er en øvelse som krever mer "ro".  Blir han for intens går jeg over på godbit, så får han heller ballen sin hvis han gjør noe kjempebra og jeg ønsker å avslutte treningen da. 
Flashie jobber intenst for å få ballen sin, og blir kjempeglad hvis han ser at jeg finner den frem før vi skal gå ut.
Lineføring

På tur

Innkalling må læres på tur!
Har du en valp er det viktig at den får leke med andre hunder. Vær kritisk med valg av leke-kamerater. Ikke alle hunder liker hverandre (selv om field spaniels er ganske greie sånn). La hunden få ha sine lekevenner. Min erfaring er at da har de noen trygge gode hunder å leke med og er mindre opptatt av å følge etter andre hunder på tur. En valp må kunne få gå løs mest mulig. Den skal ha ros når den kommer og deretter få løpe løs igjen. En hund som alltid blir koblet i bånd når den blir ropt inn, har ikke alltid så lyst til å komme.
Har du lært inn at lek med deg selv/ball og hunden er helt topp, så er den også mer fristet til å komme.

Ellers bruker jeg ofte å ta en og annen øvelse mens vi går tur. Det går fint an og viser Flashie at det kan skje masse gøy selv om vi ikke er på en treningsbane. Han skal følge meg og ikke omvendt 🙂.
Stor og liten