Om field spaniel

Field spanielen er en forholdsvis tung spaniel. En voksen hann ligger på ca. 24kg og er på ca. 46cm i skulderhøyde. De er aktive og klarer seg utmerket i all slags terreng. Rasen er meget allsidig og lettlært. Ingen terreng stopper en field!
Selv har jeg trent field spaniel i lydighet opp til elite, agility, blodspor, bruksspor, rundering, feltsøk, kantarellsøk, jaktfeltsøk, slepespor og vannapport. Skulle jeg si en ting som ikke passer for rasen er nok det RIK-programmet til schæferhunder. Jeg har brukt mine til kløv om sommeren og trekk/snørekjøring på vinteren. (Er en på jakt etter trekkhund, så bør en velge en annen rase).

Field spaniels skal holde seg innenfor "skuddhold". Dvs. at den ikke går langt fra eieren. Noen vil nok merke at de trekker lengre enn det, men med riktig trening og belønning er det ingen problem. Husk at en ikke får en god innkalling i løpet av et dressurkurs. Det er noe som må trenes inn på tur!!

Field spaniels søker ikke trøbbel og er derfor greie med andre hunder. Men som alle hunder - de skal sosialiseres. Dette gjelder også mot mennesker. Noen er forsiktige og ønsker å se an enkelte personer før de blir akseptert. Dette er noe som kan vise seg i kjønnmodningen. Ta tiden til hjelp og ikke press hunden. Ta med valpen rundt for å sosialiseres, og la den bli håndtert allerede fra starten. Har en først fått en field til venn, så glemmer den deg aldri.

Som unge er de veldig aktive. Individuelle forskjeller er det selvfølgelig. Etter 3-4år har de som regel landet og har labbene på landejorda. I valpe/unghundperioden er det derfor en fordel om hunden får bruke hodet til å trøtte seg ut. Å trøtte ut en field på tur er veldig vanskelig, og heller ikke sundt for en ung hund. Lar en hunden bruke hodet, så er den en ganske så rolig hund inne.

Generelt sett er en field en herlig familiehund som setter pris på å bli aktivisert. En super tur-kamerat som blir med i all salgs vær.

Fielden finnes i flere farger:
Sort, lever, sort m/tan, lever m/tan, blue roan, liver roan. Det er tillatt med hvit brystflekk.
I Norge er det sorte, lever, blue roan, liver roan og black & tan. I Sverige har de alle farger.
Det er i Norge pr. 2009 ca. 60 nålevende field spaniels.

Det er foreløpig kun en aktiv oppdretter (HaSaTy) i Norge. Sverige har flere.
For videre info se www.fieldklubben.se
Man tar det man har og trener fellesdekk.. Her fielden Shanty og Josefine kanin

Pelsstell

En field spaniel skal klippes på ører (inni og toppen på utsiden), på poter og hals. Fanen på halen skal stusses så den ikke ser overgrodd ut. Klippingen gjøres med saks (om en ikke tar den lettvinte måten med maskin på hals/ører). Kennel Winterbourne (se linker) har en veldig grei detaljert visning av hvordan det skal gjøres.
Etter min erfaring hvis hunden skal se like fin ut hele tiden, så trenger både inni ører og poter en klipp hver 14.dag. Det tar ikke lange stunden å få fikset dette, og du har en hund som er like fin til hverdag som til fest. Resten av hunden tas etter behov, gjerne en gang i måneden. En velstelt hund er en fryd å se!

Pelsen ellers er ganske lettstelt og trenger en rask børsting gjennom faner.
Jeg har bare hatt sorte fielder, og denne pelsen er generelt sett grei å holde. Når hunden blir eldre kan snø henge seg fast i faner hvis den er kram. Da kan det være greit å bruke dress. Jeg bruker også en del potesokker på fjellet i snøen på vinteren, da snøen her på vestlandet ofte er fuktig, og det dannes isklumper fort).

Lyng kan henge seg fast i faner i vått vær, men det er ikke det store problemet.
En rask gjennomgreing med børste med bust på ene siden og pigger på andre siden er grei etter tur.

Vend valpen til i starten å bli børstet og klippet. Husk for all del å ta med kloklipp også!! Det er ikke kjekt å ha en hund som må til dyrlegen og dopes ned hver gang klørne må klippes... Gjør dette til en kosestund! Når jeg finner fram børster, saks eller klosaks kommer Flashie logrende. Når vi klipper klørne har han lært at han må ligge på rygg eller siden. Tenner skal også undersøkes og sjekkes for evt. tannstein.